Колко време се създава дизайн на сайт

Един уеб сайт с привързания към него дизайн се създава в определен срок, който фирмата изпълнител задава с офертата към клиента.

Уеб Дизайн

Тоест самите изпълнители, разработчици и дизайнери предварително знаят колко време ще им отнеме самата изработка. Достатъчно ли е това като отговор за клиента?

В тази статия ще ви покажем, че дизайн на сайт се създава етапно и е процес, който ангажира и самия клиент. Когато прочетете следващите редове ще знаете какво да очаквате като срок, като ваша роля и как се постига качество. 

Попълнете въпросник за дизайн на сайт и начална среща

Дизайнерите на уеб сайтове трябва да могат да ви предоставят това, от което се нуждаете, но за да направят това, първо трябва да ги уведомите от какво имате нужда. За да се опрости този процес, създаването и попълването на въпросник за дизайн на уебсайт е най-добрата първа стъпка. 

Въпросникът за уебсайт е списък с въпроси, предназначени да дадат на външния дизайнер по-добро разбиране на дизайнерските предпочитания на вашия бизнес, целевата аудитория, предложения за стойност, специални оферти и др. Понякога вместо въпросник се уговаря директна среща, но след нея е възможно да има още консултации, които да отнемат време. Така някъде до 4 дни отнема за изясняването. Колкото сте по-подготвени с началната информация, толкова по-бързо ще стартира процесът.

Създаване на двуизмерна версия на сайта

Преди уеб дизайнерът да се потопи дълбоко в изготвянето на макет, той ще започне със съставяне на структура на основните страници на вашия уебсайт. Този формат се нарича Wireframes и действа като план за целия сайт. В него няма цвят и екстри, а само се показва структурата и оформлението на ключовите страници в сайта. На този етап клиентът и дизайнерският екип вече трябва да се споразумеят за структурата на сайта, преди да започне добавянето на каквито и да било графични елементи. Процесът отнема до седмица.

Създаване на макет на сайта

Още максимума една седмица ще отнеме създаването на макета на сайта. Тук започва истинската работа. Въз основа на информацията, предоставена по време на началните фази, дизайнер може да започне да създава макет. Тук вече трябва да сте търпеливи, защото нямате контрол над процеса, но очаквате много. Очаквате вашата визия и това, което дизайнерът прави да съвпаднат.

Уеб сайт

Той ще използва елементите, цветовете и типографията на вашата марка, за да ви представи пълноцветен макет. Въпреки че все още няма да е напълно функциониращ уебсайт, вие ще можете да получите основно разбиране за това как той ще изглежда и функционира.

Преглед и обратна връзка от вашата компания

Разбира се, че имате право да си кажете мнението. Може да имате забележки, може да имате неразбиране за някои детайли, може да искате да се добави още нещо, или нещо да отпадне. Отделете поне един ден на това занимание.

Важно е внимателно да проучите всяка част предложения ви  дизайн. Предоставянето на ценна обратна връзка е съществена част от плана за отворена комуникация, който задавате с вашия дизайнер. Тъй като те не проектират вашия уебсайт директно пред вас, може да бъде малко трудно да получите перфектен макет още от първия път.

Създаване на окончателен дизайн на сайта

Дизайн на сайта

След като одобрите елементите от дизайна, специалистът трябва да отдели време, за да започне да кодира вашия уебсайт. В зависимост от сложността на проекта, този период може да варира от няколко дни до няколко седмици.

Преглед и одобряване на окончателната версия 

В този момент финалната линия е близо. След като уебсайтът ви бъде кодиран, вашият дизайнер ще ви изпрати връзка за визуализация. Не забравяйте да анализирате внимателно уебсайта си, като обърнете голямо внимание на навигацията, отговора спрямо потребителското изживяване, анимираните елементи и цялостна тема.

И не забравяйте да коригирате съдържанието си! С красив нов дизайн не бихте искали да пропуснете малка досадна граматична или правописна грешка.

Готовност, настройка, старт!

Преди да се натисне бутона за стартиране на сайта може да мине още ден два. Всичко подлежи на последни настройки, дори тестова фаза, която да покаже как сайтът функционира в работна среда. След като всичко това се изчисти и всичко е говото, тогава вече може да се поздравите с крайния резултат и да започнете дейността свързана с вече направения уеб сайт.