Избор на дограма – демонтаж и характеристики

Нека разкрием всички въпроси свързани със ЗА и Против поставянето на PVC дограма и да сравним алуминиева дограма. Всичко това ще е улеснение в решаването на важни въпроси, вълнуващи всеки решил да сменя дограмата.

Алуминиевата дограма

Устойчива на времето

Алуминият профил не се подава на времето и на големи промени в температурата, а това не нарушава структурата му с течение на времето. От една страна алуминиевата дограма се приема за по добра от PVC дограмата, но цената й, значително се покачва.

Алуминият не променя външността си с времето. Няма нужда от поддръжка, а чистенето й е елементарно. Тук трябва да се вземе под внимание и факта, че алуминият е студен материал и това обяснява честият конденз на влага.

Алуминиевата дограма е доста по-здрава

Алуминиевата дограма е доста по-здрава, а това определя и сложните решения за структурни и фасади, при направата на покривни конструкции и използването й в зимни градини.

По отношение качеството на дограма – ниското качество може да се забележи на места с висока влажност във въздуха. Така например поставени алуминиеви профили в обекти около морето провокират образуването на шупли и нараняване на повърхността от високите съдържания на соли във въздуха. Това са неща, които при PVC дограма не се забелязват.

Многоточково затваряне на алуминиева дограма от високо качество я прави почти равносилна по термален ефект с PVC дограмата. Наред с това алуминиевата дограма може да се предаде на вторични суровини след смяна. За разлика от PVC дограма, при която това е невъзможно.

По отношение на цветове алуминиевата дограма предлага избор, но сравнена с PVC дограмата не може да се мери.

Стандартният модел профили, където има наличие на прекъснат термо мост, дава възможност за поставяне на 12 вида стъклодържачи, от които могат да се използват 6 вида стъклопакети. Това за PVC дограма ограничава избора по отношение на дебелината на стъклопакета и се свежда до 2-3 вида. Алуминиевата дограма е пожаро устойчива и земетръсно устойчива.

PVC дограма

PVC дограмата е поливинилхлоридът или познат още като винил. Притежава малък коефициент топлопроводимост, задържа по-успешно топлина в помещенията. Тук трябва да се предвиди факта, че тази дограма остарява сравнителни бързо, за разлика от алуминиевата. Животът й е 20-30 години, а това се дължи на органичния произход. Това определя и по-податливата и на температурни амплитуди структурата, което води до нарушаване и изкривяване на профила.

PVC дограма се демонтира лесно

PVC дограма се демонтира лесно, защото е от гъвкав материал. Евтината PVC дограма крие риск от пожълтяване, когато е изложена на пряка слънчева светлина. Не изисква големи грижи за поддръжка, не налага пребоядисвания или специални препарати. За нейната хигиена е достатъчно измиване с кърпа и сапун.

PVC дограмата – по-малка инвестиция

PVC профилите имат голямо по 2-3 мм разширение на метър линейно. PVC дограмата е свързана с по-малки разходи за инвестиция, поради по-евтиния материал на изработка. Тя кондензира влага по-рядко от алуминия.

PVC дава възможност за обков с многоточково затваряне и то на достъпна цена. Наред с по-добрия обков, които гарантира противо взломен ефект, тази дограма създава алтернатива за по-лесно настройване и предотвратяване проникването на студ.

Ъглите на PVC дограма се лепят, но и съществува невъзможност при преминаване на големи каси в помещенията.

Наред с общите характеристики, които вече споменахме и вата типа дограма, изискват външна изолация за по-добра ефективност и топлинна. За къртене на стара дограма и демонтажи работи, потърсете специалистите от фирма за премахване на дограма и стройтелни отпадъци. Предимството на новата дограма е, че спомага запечатване на отвори в прозореца, а това спира проветрението. Всичко това пред старата дограма, която е пропускала.