Винилови настилки – монтажни дейности и цена

винилова настилка

Съвременният пазар на подови настилки предлага най-различни решения за домашните помещения, като едно такова решение е изборът от винилови настилки. Те са подходящи за баня, кухня, хол, коридор, спалня, детска стая – като това само за домашно ползване. Виниловите настилки са подходящи и за сгради в обществена среда: училища, детски градини, клиники, лаборатории, офиси, административни сгради.

Това разнообразие в използването се дължи в няколко много важни качества на съвременните винилови настилки: те са сравнително евтин материал за под, влагоустойчиви са, естетически са много привлекателни, отговарят на редица екологични стандарти.

В статията подчертаваме, че става въпрос за съвременни модели в смисъла на това, че съвременното производство значително подобри производствения процес, който вече дава резултат в тези наистина супер качествени решения за подов монтаж.

Друг важен момент в статията е темата за винилова настилка – монтаж и цена. Защото освен от чистата естетика, хората се интересуват от това колко ще им струва инсталацията на виниловата настилка според техния проект.

Видове винилови настилки – накратко

Виниловите настилки може да са еднослойни – хомогенни, което значи, че само един пласт винил подсилен с обработена повърхност се нанася в дадено помещение. Другият разпространен вид са хетерогенните, които имат от два до пет, дори шест слоя. Тази слоеста структура гарантира завършени продукти със специално предназначение за домашно ползване или за обществени сгради.

Виниловите настилки може да са предложени като винилови плочи или като винилови дъски. Може да са на винилови ролки, които се разпъват и се разкрояват според размерите на даденото помещение. Този класически монтаж на винилова плочка става с лепило и предварителна подготовка на субстрата. Той трябва да бъде гладък и много добре почистен от предишната настилка.

Можете да монтирате винилова настилка върху съществуващи плочки. И двата споменати начина обаче изискват саморазливен слой, който се заглажда, така че да поеме виниловата настилка върху себе си. Има и вариант без лепило, който е базиран на клик системата, която заключва отделните части на виниловата настилка, за да се нанесе върху пода.

Винилова настилка монтаж и цена

Що се отнася до монтажът на виниловата настилка, колкото и да изглежда опростен, е препоръчително да бъде извършен от опитни майстори. Защото полагането на настилката е последната фаза от един доста сериозен труд по подготовка на основния долен слой в помещението.

Може да се наложи отстраняване на старата настилка, запълването на пукнатини и фуги, заглаждане и нивелиране, наливане на свързващия слой, разкрояването на винила, нанасянето на лепилото…до момента на минаване на винила с валяк, който да го притисне върху лепилната смес.

Така споменатият накратко монтаж си има своята цена като дейност. Тоест, вие като собственици и поръчители на услугата заплащате цена, която е комплексна. Тя включва труда на майсторите според всички процедури, които са извършили до финалния завършек на настилката. Най-често цената е по-договаряне. От цената известни предварително може да са цената на виниловата настилка на квадратен метър и някои стандартизирани дейности от страна на майсторите.

За финална цена за монтаж се прави сложна система от изчисления, които включват, предварително известните цени на винила и на услугите с неговата инсталация, плюс квадратурата на помещението, плюс допълнителните материали и дейности от страна на майсторите. Трябва да знаете, че монтажът на виниловите настилки е едно от най-евтините и функционални решения на пазара, така че помислете за тази опция за вашия проект.