плосък покрив
Строителство

Основни характеристики на течната хидроизолация за плоски покриви

Биляна 

Много е вероятно, когато видите даден плосък покрив, да забележите, че той всъщност е гладък, с една безшевна повърхност, която създава един цялостен успокояващ вид. Това се дължи на хидроизолационните покрития, които са най-характерни за плоските покриви и се прилагат според конкретни ситуации и конструктивни особености.

Основни характеристики на течната изолация за покриви

Течните хидроизолационни продукти се правят от най-различни смеси, като целта е лесното им нанасяне върху големи равни повърхности, успешното запечатване на празнини между покривни листове или малки дупки около капандури, комини и други покривни аксесоари.

Течните настилки за хидроизолация могат да бъдат акрилни, битумни, каучукови, полиуретанови, мазани циментови разтвори; всички те имат своите характеристики, които се предписват за изпълнение според дадената ситуация. Тя може да е свързана освен с конструктивните особености на сградата (каква е покривната основа напримери), но и с климатичните условия, средата, дали покривът ще поема трафик и т.н.

Продуктите за водоустойчивост върху плоски покриви вече са изключително модерни системи, които имат за цел осигуряването на настилка с отлични изолационни свойства, хидро, UV, противохлъзгане, протовозапалимост и др. Те също така са идеални за авариен ремонт на плосък покрив или обща поддръжка, защото могат да покриват течове или пукнатини на всеки плосък покрив.

 

плосък покрив

плосък покрив

Друга характерна особеност на този вид хидроизолация е сравнително по-евтиното решение за покриви, създаващо  изключително издръжливо и дълготрайно покритие. С течната консистенция се борави по-лесно и майсторите се справят сравнително бързо с цялата повърхност.

Течната хидроизолация е страхотно гъвкав продукт, който може да се използва както на хоризонтални, така и на вертикални повърхности. Покритието ще достигне всяка пукнатина, независимо колко голяма или малка, и предлага безшевен вид, когато изсъхне (цветът вече зависи от вида продукт). Точно поради тази причина, той е много подходящ за постигане на хомогенна визия върху голямото плоско покривно пространство.

Движението на покрива чрез разширяване, свиване и вибрации няма да повлияе върху целостта на положената течна хидроизолация. Възможността за разтягане до огромен процент, от първоначалната маса на продукта е това голямо предимство.

Изисквания за полагане на течна хидроизолация за покрив

Преди нанасяне на течна изолация на покрив се подготвя основата. Това е едно от първите изисквания за всеки хидроизолационен продукт на течна основа. Пространството се почиства напълно от прах, мръсотия, масла, излющвания на повърхността, лошо залепена или гланцова боя, уплътнители, лакове, соли или всякакви други замърсители.

Всички повредени повърхности трябва да бъдат напълно поправени преди нанасяне. Трябва да се има предвид, че повърхността следва да е напълно суха преди нанасяне на този продукт.

Времето за втвърдяване на течната изолация за покриви също варира според продукта.  Затова преди нанасяне се проверяват метеорологичните условия и се избягва прилагането при екстремни метеорологични условия. Всеки продукт е означен от производителя при каква температурата е годен за нанасяне. Тя почти винаги е в диапазон от 5°C-25°C.

Силно порьозните или ронливи повърхности може да изискват използването на грунд преди нанасяне на течна изолация. Майсторите също така, проверяват и тестват за адхезия върху всяка съществуваща пореста повърхност или субстрат преди нанасяне на покритието.

Мета описание: Течните хидроизолационни покрития са сред най-предпочитаните съвременните решения за плоски покриви. Редица са техните предимства, които се дължат на техните характеристики като продукт.

 

Facebook Коментари

Recommended Posts

ОВК инсталации
Строителство

Изследване на ОВК Инсталациите: Ключови компоненти и функции

В настоящата статия е обсъдено изследване на ОВИК (Отопление, Вентилация, Изкуствено Осветление, Климатизация) инсталациите, с особен акцент върху ключовите компоненти и функции на тези системи.„ОВИК Инсталации: Отопление, вентилация и климатизация в едно“ – в тази информативна статия можете да прочетете повече за важността на ефективната отоплителна, вентилационна и климатизационна система във всяка сграда. Независимо дали […]

Facebook Коментари

Биляна 
Водопроводни инсталации
Строителство

Защо е важно да поддържаме редовно обслужване на водопроводните инсталации

Водопроводните инсталации са едни от най-важните компоненти на нашите домове и офиси. Те осигуряват достъп до вода, която използваме за пиене, битови нужди и работни цели. Въпреки това, много хора не осъзнават колко важно е редовното обслужване на водопроводните инсталации. В тази статия ще обясним защо е толкова важно да ги поддържаме в добро състояние. […]

Facebook Коментари

Биляна 
RKEM Пренареждане на керемиди
Строителство

Как да изберем правилно материали и услуги за пренареждане на керемидите на покрива?

Когато става въпрос за покриви, има редица фактори, които трябва да се вземат предвид. Например, трябва да сте сигурни, че покривът ви е в състояние да понесе допълнителното тегло на керемидите. В зависимост от вида на покрива и климата може да се наложи да проверите и дали керемидите ви са устойчиви на атмосферни влияния или […]

Facebook Коментари

Биляна 
За да подобрим потребителско Ви преживяване, този блог използва сладки "бисквитки"
Приемам
Privacy Policy