hydrostop
Строителство

Какво е течен битум и за какво се използва

Биляна 

Казано с прости думи битумът е течност, която свързва асфалта. Когато навлизаме в инженерните термини обаче започват да се проявяват и спецификите. 

primer pokriv s bitumna hidroizolatsiya 1, Хидростоп
Битумна хидроизолация на покриви

Битумът е остатъчно вещество от дестилацията на суров нефт, която се случва естествено. Това е полутвърд въглеводород с тежка маса. Получава се от процес на рафиниране (фракционна дестилация) на суровия нефт. Асфалтът се произвежда в завода чрез смесване на фин пясък, едър пясък, чакъл и шлака.

Това са два материала, използвани за изграждане на битумна настилка в пътното строителство. Където битумът е свързващ материал за асфалта. При битумна настилка битумът се разстила върху настилката и след това се покрива с фини инертни материали. Понастоящем твърдите бетонни настилки се предпочитат пред битумната настилка поради високата издръжливост и висока якост, в този смисъл течният битум намира по-широко приложение.

Битумът всъщност е течното свързващо вещество, което държи асфалта заедно. Битумно запечатан път има слой битум получен с напръскване и след това покрит с инертния материал. След това процесът се повтаря, за да се получи двуслойно уплътнение. Асфалтът се произвежда в завод, който нагрява, изсушава и смесва инертни материали, битум и пясък в композитна смес.

Като цяло битумът има по-ниска първоначална цена. Просто казано, това е така, защото количеството материали (в частност инертни материали), необходими за създаване на битумни разтвори за хидроизолация излиза по-евтино. Много зависи обаче от крайния продукт каква ще бъде цената за изпълнение според вида покрив и инсталацията, която трябва да се направи.

Защо често се слага знак на равенство между битумът и асфалта

Такова смесване на понятията се получава защото от гледна точка на пътното инженерство, строго погледнато. Но понякога хората казват, че са различни, защото разбират погрешно асфалтобетон или горещия асфалт (Горещо Смесеният Асфалт) като асфалт, което е погрешно.

Освен това, от гледна точка на петролния инженер, те всъщност са различни. Битумът е естествено срещащ се материал, открит като остатък при дестилацията на суров петрол, а асфалтът е същото нещо, произведено в завод.

В Индия и Европа, асфалт е равно на инертни материали + битум, т.е материал за настилки. В Америка асфалт е равно на битум (черна вискозна течност)

След като изяснихме понятията, нека преминем към самото използване на течния битум, каквато е главната ни цел в този текст.

За какво се използва течния битум?

Битумът е добре познат хидроизолационен материал от векове; наличните в момента битумни мембрани представляват последния етап от развитието на този материал. Битумът също е изключително популярен, съставляващ приблизително 80% или повече от материалите, използвани за хидроизолация на плоски покриви.

polagane bitumna hidroizolatsiya na pokriv 1, Хидростоп
Битумна хидроизолация на покриви

Битумните мембрани и като разширение сглобяемите битумни ролкови настилки, направени от други материали като PVC или EPDM, често се прилагат за стандартни плоски покриви. Към днешна дата тези листове са предпочитано решение на консервативния пазар, защото позволяват ефективно решение по отношение на качество и цена на квадратен метър, което е трудно да се надмине при покриви с геометрични форми.

Хидроизолационните мембрани, нанесени с горещ спрей, са идеалното решение за плоски покриви! Течната система може да се нанесе върху равна повърхност бързо и лесно, дори в случай на стръмни склонове. Тези продукти могат да се напръскват върху всяка основа и да се втвърдят само за няколко секунди, като се избягва всяко плъзгане на материала. Това е изключително важно, за да се отговори на изискванията и стремежите на архитектурния дизайн. Нанесените с горещо пръскане хидроизолационни разтвори с течен битум вместо образуват безшевна настилка върху структурата, осигурявайки ефективна цялостна защита.

Facebook Коментари

Recommended Posts

ОВК инсталации
Строителство

Изследване на ОВК Инсталациите: Ключови компоненти и функции

В настоящата статия е обсъдено изследване на ОВИК (Отопление, Вентилация, Изкуствено Осветление, Климатизация) инсталациите, с особен акцент върху ключовите компоненти и функции на тези системи.„ОВИК Инсталации: Отопление, вентилация и климатизация в едно“ – в тази информативна статия можете да прочетете повече за важността на ефективната отоплителна, вентилационна и климатизационна система във всяка сграда. Независимо дали […]

Facebook Коментари

Биляна 
Водопроводни инсталации
Строителство

Защо е важно да поддържаме редовно обслужване на водопроводните инсталации

Водопроводните инсталации са едни от най-важните компоненти на нашите домове и офиси. Те осигуряват достъп до вода, която използваме за пиене, битови нужди и работни цели. Въпреки това, много хора не осъзнават колко важно е редовното обслужване на водопроводните инсталации. В тази статия ще обясним защо е толкова важно да ги поддържаме в добро състояние. […]

Facebook Коментари

Биляна 
RKEM Пренареждане на керемиди
Строителство

Как да изберем правилно материали и услуги за пренареждане на керемидите на покрива?

Когато става въпрос за покриви, има редица фактори, които трябва да се вземат предвид. Например, трябва да сте сигурни, че покривът ви е в състояние да понесе допълнителното тегло на керемидите. В зависимост от вида на покрива и климата може да се наложи да проверите и дали керемидите ви са устойчиви на атмосферни влияния или […]

Facebook Коментари

Биляна 
За да подобрим потребителско Ви преживяване, този блог използва сладки "бисквитки"
Приемам
Privacy Policy