6 Указания за уеб дизайн и най-добри практики

6 Указания за уеб дизайн и най-добри практики

В тази представена публикация ще разгледаме как да подобрим потребителското изживяване (UX) заедно с увеличаването на реализациите чрез 6 важни насоки и най-добри практики по отношение на уеб дизайна.

Показване на съдържанието 

Когато влезете в уебсайт, шансовете са, че не преценявате разположението на думите, бутоните и менютата. Вероятно не сте там, за да прецените дизайна. Все пак забелязвате тези елементи на дизайна, когато пазарувате онлайн, четете новинарски статии или изучавате уеб дизайн, вие подсъзнателно измервате колко лесно е да намерите това, което търсите. Ако не можете да го намерите веднага, ще си тръгнете.

Ето защо дизайнът е толкова важен елемент от вашия уебсайт. Той определя дали можете или не да го използвате, да се ангажирате с него и (най-важното) да купувате от него. В тази статия ще ви дадем обобщение на шест основни най-добри практики за уеб дизайн , които ще накарат вашия сайт да преобразува повече и ще осигури по-добро потребителско изживяване.

6 най-добри практики и насоки за дизайн на уебсайт

 1. Дизайн за най-добро потребителско изживяване (UX)
 2. Направете своя сайт изключително привлекателен
 3. Оптимизирайте уебсайта си за мобилни устройства
 4. Изберете правилните цветови комбинации
 5. Следвайте модела F и „Правилото на третите“
 6. Минимизиране на избора – за да избегнете объркване на потребителите

Какво е уеб дизайн и изработка на сайт?

Преди да се потопите в конкретни елементи на дизайна и най-добри практики, помага да се отговори на въпроса „какво е уеб дизайн“ и защо има значение. Уеб дизайнът включва всичко, което прави вашия уебсайт да изглежда така, както изглежда.

Уеб дизайнът не е само визуални елементи, но също така и ангажиращ потребителски интерфейс (UI), който включва структура за навигация, взаимодействия, оформление на страницата и др. Тези елементи трябва да осигурят най-доброто потребителско изживяване (UX), за да поддържат потребителите да се връщат и да се ангажират с вашия уебсайт.

Това е начинът, по който потребителите взаимодействат с вашия уебсайт, за да изпълнят задачите си, да научат нещо ново, да търсят продукт или да се запишат за бюлетин. Добрият уеб дизайн включва:

 1. Достъпност – Вашият уебсайт трябва да бъде достъпен за всеки, независимо от способностите или предизвикателството. Трябва да отговаря на указанията за достъпност на уеб съдържанието (WCAG) .
 2. Интуитивен – Потребителите трябва да могат лесно да намират информация, без да мислят твърде много. Вашата навигация и етикетиране трябва да са ясни и последователни.
 3. Отзивчив – Мобилните устройства вече представляват по-голямата част от уеб трафика, така че вашият уебсайт трябва да работи на всеки размер и ориентация на устройство.
 4. Ангажиране – Графики, анимации, видеоклипове и други интерактивни елементи могат да ви помогнат да направите уебсайта си по-ангажиращ и запомнящ се.
 5. Бързо – Вашите страници трябва да се зареждат бързо, особено на мобилни устройства. Не забравяйте да оптимизирате скоростта на сайта чрез компресиране на изображения и използване на техники за кеширане.
 6. Сигурен – Вашият уебсайт трябва да използва SSL криптиране, за да защити информацията на потребителите и да ги предпази от хакери.
 7. SEO оптимизиран – Уверете се, че вашето съдържание е оптимизирано с правилните ключови думи и заглавия, за да помогнете на страниците ви да се класират по-високо в резултатите от търсачката.

Насоките и най-добрите практики за уеб дизайн

Лошият UX отблъсква трафика на вашия сайт. Но един изключително добре изработен сайт всъщност може да ви помогне да продавате повече. До 400% повече . Разбирането на стандартите за изработка на сайт и най-добрите практики ще ви помогне да насочите стъпките си във всяка фаза от процеса на проектиране.

1. Дизайн и потребителско изживяване (UX)

За да избегнете често срещани проблеми с UX, уебсайтът ви трябва да има някои важни елементи. Нека си представим уебсайта като ресторант за момент. Структурата на сайта (неговото кодиране и разработка) е кухнята, където се случва цялото готвене и задкулисната работа.

Но това, което е отпред (представянето на храната, обстановката, обслужването) е уеб дизайн. В този пример цялостното изживяване при хранене, което всъщност е колко гладко работи всичко заедно за клиента, би се считало за потребителско изживяване (UX) в дизайна на уебсайта.

UX е като тайния сос, който може да превърне еднократно вечерящ в редовен посетител. Обхваща всяко взаимодействие, което потребител има с вашия уебсайт, от момента, в който пристигне до момента, в който напусне. Точно като изживяването в ресторант, ако е приятно и безпроблемно, те ще похарчат повече, докато са там и ще се върнат отново по-късно. Най-важните UX елементи включват:

 • Съдържание: Уверете се, че съдържанието ви е написано по начин, който е лесен за разбиране и смилане.
 • Навигация: Създайте интуитивни елементи за навигация, като менюта и навигационни пътеки, за да помогнете на потребителите да намерят това, от което се нуждаят бързо.
 • Взаимодействия: Добавете динамични елементи като ефекти при задържане на мишката и анимации, за да насочвате потребителите през вашия сайт и да ги насочвате към правилната информация. Използвайте вътрешни връзки, за да им помогнете да получат достъп до свързано съдържание с едно кликване.

2. Изработете сайта си привлекателен

Красивият уебсайт е по-привлекателен и заслужаващ доверие. Инвестирането в качествени визуализации и графики може да направи вашите страници да изглеждат чисти, професионални и естетически приятни. Проектът за уеб надеждност на Станфорд обяснява идеално тази концепция.

Лабораторията за технологии за убеждаване в Станфордския университет изследва най-значимите елементи на уебсайта, влияещи върху възприеманата достоверност на уебсайта.

Организацията установи, че „видът на дизайна“ представлява 46,1% от разглежданите фактори, което означава, че хората се интересуват първо от качеството на дизайна на уебсайта и след това от действителната информация. Няколко елемента определят дали посетителите на вашия сайт ще го видят като „привлекателен“:

 • Бяло пространство: Бялото пространство е дизайнерска област, която не е заета от текст или изображения. Той осигурява място за дишане и помага на вашето съдържание да се откроява.
 • Типография: Поддържайте избора си на шрифт последователен и четлив и ограничете броя на шрифтовете, които използвате. Използвайте само черно или тъмно сиво за цвят на текста (или бяло на тъмен екран).
 • Цвят: Изберете ограничена цветова палитра с не повече от четири основни цвята, представящи вашата марка.
 • Изображения: Изображенията се обработват 60 000 пъти по-бързо от обикновен текст. Ако искате да изразите своята гледна точка, вашето копие и визуални елементи трябва да се допълват, а визуалните елементи трябва да изпълняват по-голямата част от тежката работа.

3. Оптимизирайте за мобилни устройства при изработка на сайт

Днес 55% от трафика на уебсайтове идва от мобилни устройства. Това означава, че над половината от хората, които посещават вашия уебсайт, вероятно го правят от телефон или таблет. В световен мащаб 92,3% от интернет потребителите имат достъп до информация от телефоните си поне през известно време, което означава, че има около 4,32 милиарда потребители на мобилен интернет.

Тъй като почти всеки сърфира в мрежата на телефоните си, Google реши да коригира подхода си към предоставянето на тази информация. Мобилното индексиране на Google звучи технически, но всичко това означава, че Google използва предимно мобилната версия на съдържанието на сайта за индексиране и класиране. Това не е само за няколко сайта; мобилното първо индексиране е стандартът.

Мобилната съвместимост не е само преоразмеряване на съдържанието, за да пасне на по-малък екран (въпреки че това е част от него). Става въпрос за това как хората взаимодействат с мобилни устройства по различен начин от настолните компютри. Помислете за това: те използват контроли с докосване, а не мишка, вероятно жонглират с други задачи и често имат работа с по-ниски скорости на интернет.

Оптимизираният за мобилни устройства сайт трябва да бъде проектиран с тези ограничения предвид. Той трябва да има големи, лесни за натискане бутони, ясна и опростена структура за навигация и да бъде оптимизиран за скорост, за да отчете потенциално по-бавни мобилни връзки за данни.

Можете да се доверите на eXtremeSEO за изработка на сайт.

4. Изберете правилните цветове

Цветът е мощен инструмент. Това е повече от просто визуално обличане; това е мълчалив комуникатор, който неусетно влияе на нашите възприятия и емоции. Когато става въпрос за уеб дизайн, важността на избора на цвят не може да бъде надценена.

Институтът за изследване на цветовете установи, че между 62% и 90% от нашите първоначални впечатления от продукт или среда се основават само на цвят. Изследванията на Kissmetrics върху психологията на цветовете подкрепят това, разкривайки, че повече от половината (52%) от уеб потребителите не биха се върнали на сайт, ако намерят цветовата му палитра непривлекателна. Ако повече от половината от посетителите ви напуснат поради избор на цвят, знаете, че правите нещо нередно. Ключът е да изберете цветови комбинации, които изглеждат привлекателни и съответстват на идентичността на вашата марка и настроението, което искате да предадете. Ето няколко примера:

 • Луксозните марки са склонни да избират тъмни, приглушени цветове като морско или черно, за да предизвикат усещане за изтънченост.
 • Женствените марки обикновено избират пастелни и светли нюанси като розово, лавандула и ментово зелено.
 • Изцяло натуралните продукти включват зелено, синьо и кафяво, за да обозначат връзка с природата.
 • Платформите за социални медии използват синьо, за да накарат своите потребители да се чувстват по-спокойни и по-разговорливи.

В зависимост от типа марка или уебсайт, който създавате, избраните от вас цветове трябва да допълват вашето послание и да създават емоционална връзка с вашите потребители.

5. Следвайте модела F и правилото на третините

Моделът F прилича на буквата „F“. Проучване за проследяване на очите от Nielsen Normal Group показва, че потребителите обикновено започват от горния ляв ъгъл на страницата и се придвижват надясно, създавайки горната лента на „F“. След това те сканират надолу по страницата, преди да се преместят отново, образувайки долната лента.

Тъй като горният ляв квадрант е мястото, където очите на потребителите се прицелват първо, експертни UX дизайнери от агенции като Bizango гарантират, че той ще направи силно първо впечатление, включително ключова информация и точки за реализация (заглавие, лого на марката или призив за действие).

Правилото на третините предполага да разделите страницата си на девет равни части и да поставите най-важните елементи (като заглавия, лога и изображения) по линиите, които разделят пространството. Това помага за създаването на визуално балансиран дизайн, който привлича вниманието на потребителите.

Представете си тик-так решетка, поставена върху вашата уеб страница, разделяща я на трети хоризонтално и вертикално. Четирите пресечни точки в центъра на тази решетка са областите, където очите на потребителите са естествено нарисувани. Тези точки са мястото, където принадлежи вашето най-важно съдържание.

6. Минимизирайте изборите

Парадоксът на избора е вековна поговорка, която описва как „повечето не винаги е по-добро“. Твърде много избори могат да причинят парализа на анализа; това означава, че потребителите се претоварват и изобщо не вземат решение. За да избегнете това, съсредоточете се върху потребителското изживяване, като минимизирате броя на възможностите за избор, представени наведнъж.

Когато изработвате сайта си, помислете коя информация е абсолютно необходима и премахнете натруфеността. Когато става въпрос за предложения (друго съдържание, продукт или услуги за преглед), показвайте само три наведнъж.

Последни мисли

Следването на тези насоки за уеб изработка на сайт и най-добри практики може да ви помогне да създадете сайт, който изглежда страхотно, функционира добре и ангажира потребителите. Използването на тези шест най-добри практики може да превърне вашия сайт в машина за преобразуване. Независимо дали създавате нов сайт от нулата или обновявате съществуващ, тези съвети ще ви гарантират най-добрия шанс за успех. Можете да се обадите на Момчил Марчев, за професионална изработка на сайт.

Facebook Коментари

За да подобрим потребителско Ви преживяване, този блог използва сладки "бисквитки"
Приемам